ASWA tenderthon

Lze zakázky pro státní správu vyvíjet agilněji? ASWA Tenderthon hledal odpověď.

Zástupci Středočeského kraje a Asociace softwarových agentur se sešli na tzv. Tenderthonu, aby společně sdíleli postřehy, jak lépe připravit výběrová řízení pro státní správu. Z výsledku byly nadšené obě strany.

Autor

ASWA

Publikováno

12.12.2021

Sdílet článek

fb-icon
twitter-icon
linkedin-icon

Lze zakázky pro státní správu vyvíjet agilněji? ASWA Tenderthon hledal odpověď.

Zástupci Středočeského kraje a Asociace softwarových agentur se sešli na tzv. Tenderthonu, aby společně sdíleli postřehy, jak lépe připravit výběrová řízení pro státní správu. Z výsledku byly nadšené obě strany.

Vývoj softwaru není jednoduchý a základem pro jeho zdárné dokončení je správně sepsané zadání zakázky. Ve státní právě je situace o to složitější, že se často soutěží pouze dle ceny a zakázky jsou navíc pod drobnohledem zákonů a Nejvyššího kontrolního úřadu.

Jak se i ve státní sféře posunout od ceny ke kvalitě, nad tím se na pilotním ASWA Tenderthonu 19. 11. v pražském Karlíně bavili zástupci Středočeského kraje a Asociace softwarových agentur, které reprezentovaly agentury Applifting, NetGlade a Synetech. Od zástupců Středočeského kraje dostaly agentury zadání, na které měly během 3 hodin připravit nabídky. Ty pak společně vyhodnocovali a detailně prodiskutovali.

„Spolupráce vznikla tak, že jsme se jako první kraj stali členem spolku Otevřená města, a přes něj a Martina Šebka jsme se propojili. Cílem Tenderthonu bylo získat argumenty pro to, že cena jako 100% rozhodovací faktor při zadávání software zakázky je nesmysl. Dobře napsané zadání a důraz na kvalitu je ideální pro úředníky i bezproblémové užívání produktu,“ říká místopředseda výboru pro digitalizaci a chytrý kraj Tomáš Zmuda.

Zadání zakázky bylo napsané tak, aby vývoj mohl probíhat agilněji. Výsledek by tedy nevznikal metodikou fixed time-fixed price, ale byl postupně vyvíjen ve sprintech.

K tomu Tomáš Zmuda dodává: „Bylo vidět, že softwarové agentury mají úplně jiné myšlení než standardní dodavatelé státní správy a přicházeli s nabídkami, které by z našeho pohledu přinášely uživatelům našeho softwaru přidanou hodnotu. Jsme však limitování zákonem a kontrolním úřadem, který se kdykoli může zeptat, jak jsme co udělali, a my to musíme detailně vysvětlit. Když tedy dodavatel do nabídky dobře vysvětlí navrhované řešení a dokáže dobře popsat, proč například využil dražší technologii, je to pak snazší pro nás i pro kontrolní úřad. Důležité téma tedy bylo, jak agilně vyvíjet i ve stávajících zákonných podmínkách.“

V podobném duchu hodnotí průběh akce i jeden z organizátorů, Martin Srb z Appliftingu. „Tenderthon byl nedocenitelnou zkušeností, jak v bezpečném prostředí obohatit zkušenosti zadavatele i dodavatele. Vidět, na co dává důraz zadavatel, na co dodavatelé a moci vše vyhodnotit v reálném čase je výjimečná zkušenost. Rozhodně v Tenderthonech chceme pokračovat i s dalšími kraji i institucemi, od agentur i zástupců kraje jsme měli velice pozitivní zpětnou vazbu.“

To koneckonců potvrzuje i Tomáš Zmuda. „Tenderthon jako takový hodnotím velice pozitivně. Jsem rád, že dorazili i kolegové z odboru krajského investora, kteří zakázky v praxi řeší a jsou tvrdě mentálně svázáni se zákonem i směrnicemi o zadávání veřejných zakázek. Ukázalo se pro nás všechny, že vývoj může jít dělat jinak a tudíž i do budoucna vzájemná diskuse jistě bude jednodušší. Zde jsme si ukázali, že to jde a měli bychom to zkusit i v praxi, tak to pojďme zkusit v praxi.“

Za Asociaci softwarových agentur pak krom Tomáše Zmudy děkujeme celému Středočeskému kraji, Technologické agentuře ČR, hejtmance Petře Peckové, Michalu Bláhovi (Hlídač státu a poradce pro digitalizaci KUSK) a vedoucímu pracovní skupiny Středočeský platební portál Tomášovi Novákovi.

Pokud i vy potřebujete pomoci se zadáním zakázky, chcete uspořádat Tenderthon či jste software agentura, která se chce stát členem, více informací najdete na www.aswa.cz.

test

Asociace softwarových agentur

Veletržní 820/73 170 00 Praha 7

linkedin Icon
facebook-icon